Uit MO-Belgie een fragment van het interview met Karen Amstrong. Interviewer is Gie Goris.

Karen Armstrong: ‘De wereld blijft geen bewoonbare plek, tenzij we alle mensen, of we hen nu graag hebben of niet, of ze onze belangen dienen of niet, echt gelijk gaan behandelen.’

……Heeft religie een rol om een betere toekomst, met minder geweld, mogelijk te maken?

Karen Armstrong: Ik denk dat wel. En gelovigen moeten creatiever worden om dat ook uit te dragen. Op dat vlak vind ik de acties van de paus erg sterk: hij vaardigt geen geboden en verboden uit, maar hij stelt symbolische handelingen. Toen hij naar Israël en Palestina ging, brak hij met het protocol toen hij tegen de Muur ging aanleunen op dezelfde manier als je doet tegen de Klaagmuur, waarmee hij onmiskenbaar zei: iedereen lijdt en iedereen verdient ons mededogen. Dat was zo’n sterk gebaar dat ook meteen opgepikt werd door de media.

Ook seculiere mensen hebben trouwens meer creativiteit nodig. Toen ik in de jaren 1980 voor het eerst naar het Midden-Oosten ging om er een reportage over Paulus te maken, stelde ik vast dat iedereen –joden, Palestijnen, …- het over één zaak echt eens was: wat een verschrikking de Britten geweest waren. De problemen van het Midden-Oosten zijn, met andere worden, niet enkel “hun probleem” maar ook ons probleem. Het beleid vanuit Europa heeft deze regio en deze landen grondig dooreengeschud. Onze steun, bijvoorbeeld, voor regimes die hun eigen burgers geen enkele vrijheid van meningsuiting toestonden.

Bij de aanslagen in Parijs van januari 2015 was er nauwelijks aandacht voor de aanval op de joodse supermarkt, ondanks de uitgesproken motivatie van de gijzelnemer dat hij handelde om de Palestijnen te wreken. Europa heeft een heel belangrijke rol gespeeld in het creëren van het Palestijnse probleem, dat daarna het bloedende hart werd van moslims, het conflict dat de machteloosheid van de moslimgemeenschap in de wereld symboliseert. De wanhoop en frustratie die daaruit ontstaan leveren reëel gevaar op voor de wereld…….

Lees hier het hele interview

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.