Terugblik Jansbeek Lezing met burgemeester Ahmed Marcouch
Compassie en macht
Het onderwerp van de lezing was compassie en macht. Burgemeester Marcouch vertelde over zijn leven als werkende in de zorg, politieagent en burgemeester. Hij eindigde met de uitspraak: Ik ben hier om goed te doen en niet om een moreel oordeel te vellen over wat anderen doen of over wie zij zijn. Dat oordelen laat ik over aan God, de Barmhartige de Genadevolle. We zijn allemaal schepselen van God.
De naam van God als opdracht voor ons mensen.
Iedere Sura begint met ‘In naam van God, de Barmhartige, de Genadevolle, ...’. Barmhartigheid, compassie is een leeropdracht voor ons mensen. Vergeving is ook een vorm van compassie, maar hoe doe je dat? Hoe vergeef je iemand? Marcouch haalde meerdere keren het boekje aan over vergeving van Desmond Tutu samen en zijn dochter Mpho Tutu. Dat is een heel goed boek, wat we allemaal moeten lezen, zei hij.
Zelfredzaamheid, maar geen onverschilligheid.
Hij vertelde over de waarde zelfredzaamheid, die we in ons land erg hoog in het vaandel hebben. Zelfredzaamheid moet echter niet voortkomen uit onverschilligheid. Het betekent namelijk niet dat je iemand aan zijn of haar eigen lot moet overlaten.
Hij raadde zijn luisteraars aan, als je compassie in de praktijk wilt brengen, word mentor van een jongere uit wijken, zoals Presikhaaf. Daar lopen soms jongens van 13, 14 jaar al rond met harddrugs op zak, om hun moeder uit de schulden te willen helpen.
Hoe kun je deze jongeren weer op het rechte pad krijgen? Door zo nu en dan eens een goed gesprek met u of mij, zei Marcouch. Door goed te luisteren en de jongeren bewust te maken van de keuzes die ze hebben. Ze een zetje in de goede richting geven. Als je dat graag wilt doen, mentor worden, dan kun je de burgemeester een mailtje sturen en brengt hij jou in contact met iemand uit zijn netwerk, die je dan weer kan koppelen aan een jongere.
Iedereen heeft een goed netwerk om zich heen nodig.
Zelf had hij als kleine jongen al meegemaakt hoe belangrijk het is, dat er een netwerk, om de eerste gezinsleden heen is. Op driejarige leeftijd verloor hij namelijk zijn moeder. Zijn vader werkte al in Nederland. Zijn vader had zestien kinderen en de oma van Marcouch was op dat moment, samen met zijn twaalf jaar oudere zus, de belangrijkste persoon in zijn leven, waar hij veiligheid en liefde kon vinden.
Belangrijkste gebod in de Islam: Leer! Volg onderwijs.
Als tienjarig jongetje kwam hij in Nederland en leerde hij Nederlands lezen en schrijven en natuurlijk ook andere dingen op een Montessori school. In de Islam is het belangrijkste gebod: Leer! Volg onderwijs, leer over hoe je een goed mens kunt zijn. Dit is iets wat we op school niet altijd leren, al zijn er scholen die daar wel aandacht aan besteden en aan conflictbemiddeling doen, hoe ga je om met conflicten, hoe blijf je elkaar begrijpen?
Bidden om begrip en compassie.
Waar het om draait is begrip voor elkaar en om compassie voor elkaar. Bidden is daarbij ook erg belangrijk, want in de stilte kun je inspiratie opdoen over hoe je goed kunt zijn voor een ander. Daarom bidt de burgemeester ook veel. Hij doet ook mee met de Ramadan. Dit betekent niet eten, niet drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Om 21.00 uur was dus de toespraak en het nagesprek afgelopen, want toen ging de burgemeester naar huis om de iftar maaltijd te eten met zijn gezin.
Bernd Huibers en Aly Meijer van de Doopsgezinde Gemeente.
De Waalse Kerk op 12 april 2022