Bert Oostveen over Laudato Si en het klimaat
In december 2021 ben ik gevraagd iets te vertellen over de Klimaatproblematiek en vooral over Laudato Si, de encycliek uit 2015 van Paus Franciscus, met als ondertitel: ‘Over de zorg voor het gemeenschappelijk huis’. “Laudato Si’’- betekent: “Wees geprezen mijn Heer', zoals de heilige Franciscus van Assisi al zong.
Op verzoek heb ik de tekst daarvan op deze website van Jansbeek ekklesia laten plaatsen zodat u die nog eens tot u kunt nemen.
Geef de aarde door. In Hemelsnaam!
Dat was het motto van de ‘Interreligieuze Klimaatviering’ in de Westerkerk in Amsterdam, voorafgaand aan de Klimaatmars op 4 november jl. Aan deze klimaatmars namen ± 40.000 mensen deel, waaronder ook heel wat ouders met hun kinderen en ik zag ook veel opa’s en oma’s.
Ik heb niet zoveel met allerlei hoogdravende kerkelijke teksten, maar toen ik deze encycliek van paus Franciscus las, was ik zeer verbaasd en onder de indruk. Reden om naar Amsterdam te gaan.
Zonder enig meel in de mond wordt op zeer duidelijke, directe en indringende wijze benoemd wat er aan de hand is, wat onze eigen rol daarin is en hoever het afstaat van de boodschap die Jezus ons geleerd heeft. Op een bijeenkomst in 2017 noemde Herman Wijffels Laudato Si: ‘het meest integrale ecologische document van dat moment’.
In Arnhem-Zuid hebben we over Laudato Si een aantal avonden belegd, o.a. samen met Guy Dilweg –oud voorzitter van Pax Christi en stichter van het Franciscaans Milieuproject-, een avond met iemand van Greenpeace o.a. over Klimaatvluchtelingen en een derde avond met Kees Tinga van De Groene Kerk.
De H. Lucaskerk is inmiddels Groene Kerk geworden en we proberen dat vol te houden.
Dit is natuurlijk geen vrolijk onderwerp, maar dat zij destijds de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten Al Gore ook al in zijn film “An inconvenient truth”.
Er is natuurlijk wel iets aan de hand!
Welke signalen zijn er waarover we ons flink zorgen zouden moeten maken?
De foto is van sukhdev-singh
De kracht van Laudato Si
De kracht van Laudato Si’ vind ik dat daarin de heelheid van de schepping en gerechtigheid uitdrukkelijk door de paus met elkaar worden verbonden. En ook ons dominante economische – maar ook roofzuchtige - systeem blijft in de encycliek bepaald niet buiten schot.
Enkele citaten:
We hebben inspirerende politici en visionaire leiders nodig
De foto is van Connor O'Keefe
Daar lijkt het niet erg op als een premier eind april 2021 tegen het AD nog zegt:
“We moeten niet doorslaan met het klimaat, we moeten nog wel een leuk leven blijven leiden. We moeten nog gewoon kunnen barbecueën. Het moet allemaal wel haalbaar en betaalbaar zijn.”.
Hij haalt daarmee het hele gevoel van urgentie weg, plus hij suggereert dat straks niets meer mag. Dat is nog maar helemaal de vraag.
We hebben daarom inspirerende politici en echte en visionaire leiders nodig, met en blik op de lange termijn en de durf om die weg in te slaan en daartoe beslissingen te neem, ook niet populaire.
Gelukkig blijkt een flink deel van de jongeren zich er meer dan ooit van bewust, dat het kapitalisme en de vrije markt simpelweg niet voor iedereen gaat werken: woningmarkt, vaste baan, klimaat, groeiende kloof arm-rijk.
Voor velen is de – nu pas 18 jarige - Zweedse scholiere Greta Thunberg, een inspirerend voorbeeld met haar ‘How dare you’ tegen de regeringsleiders. In navolging van haar gingen wereldwijd vele jongeren de straat op met als leuze:
We want climate change. When do we want it? Now!!”.
De vraag aan ons zal dus zijn: Waar staan wij? Zijn we goede voorouders?
Goed gedaan, Bert!