Kees Kant is onze gast in de themaviering van het Olvékoor in de Waalse Kerk Arnhem.
Kees Kant is de gastspreker. Hij vertelt hoe een persoonlijk drama – het overlijden van zijn zoon Cees – zijn kijk en dat van zijn vrouw op de zin van het leven totaal veranderde.
Via de stichting die de naam van hun zoon draagt, de Cees Kant stichting, hebben zij sinds 2007 allerlei kleinschalige projecten ondersteund. Kees laat ons zien dat de kloof tussen arm en rijk van alle tijden is en overal ter wereld voorkomt. Maar ook dat je via directe kleinschalige hulpverlening het verschil kunt maken.
De viering begint om 10.00 uur. Het Olvékoor staat onder leiding van Ruud Hermans. Na afloop van de viering is er koffie en thee en tijd voor ontmoeting.
De Waalse kerk is te vinden aan de Beekstraat en ligt achter het Stadstheater. Parkeren in de omgeving van de kerk is tot 12.00 uur gratis. U bent van harte welkom.
De Themaviering van en met het Olvékoor op zondag 13 april vervalt.
De monnik en architect Dom Hans van der Laan (1904-1991) heeft een klein maar indrukwekkend oeuvre achtergelaten waarin op een bijzondere wijze ruimte en getal met elkaar worden verbonden. Centraal staat daarin het Plastische Getal waarvan hij de geheimen heeft ontvouwd in een aantal architectonische lessen die uiteindelijk werden samengevat in het boek ‘De architectonische Ruimte’ (1977). Dit ontwerpinstrumentarium beschouwt hij als onderdeel van ons mens-eigen verstand waarmee dat ons in staat stelt om onszelf te verhouden tot de natuurlijke ruimte die ons omringt. De architectonische ruimte die Dom van der Laan heeft uitgedacht, verbindt op een geheel eigen wijze de eerste monumentale vormen van menselijke bebouwing met een gesublimeerde representatie van de vormen van onze huidige maatschappij.
Na afloop van de lezing wordt een deel van de film ‘De natuurlijke ruimte’ (1992) vertoond. Deze documentaire is gemaakt door van Frank Scheffer en toont de wijze uit waarop de mens in architectuur uitdrukking geeft aan zijn relatie met de natuur. Naast beelden van het klooster in Mamelis (Vaals) bestaat de film uit een uitleg van Plastische Getal door Dom van der Laan zelf, waarin hij zijn theorie voor het laatst samenvat.
Coen van der Heiden (1974, Den Haag) is als projectmanager huisvesting werkzaam bij bureau Ons Middelbaar Onderwijs en begeleidt hij als professioneel opdrachtgever de renovatie en nieuwbouw van gebouwen voor het Voortgezet Onderwijs in Noord-Brabant. Na zijn studie aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft begon hij zijn loopbaan als architect bij Bureau van der Laan in Den Bosch. Hier paste hij het Plastische Getal toe in de dagelijkse ontwerppraktijk.
Sinds 2020 maakt hij deel uit van het huidige bestuur van de Van der Laan Stichting die als missie heeft het gedachtegoed van Dom van der Laan via lezingen, publicaties, excursies en workshops in contact te brengen met een nieuwe groep geïnteresseerden en professionals op het gebied van vormgeving en architectuur.
Gasthuisstraat 1
6811 DZ Arnhem
Secr. (06) 24 72 32 06
[email protected]
Krijg elke maand gratis het programma.
©2025 | Jansbeek ekklesia | Alle rechten voorbehouden
Om de website goed voor je te laten werken, gebruiken wij beperkte cookies. Je privacy is daarbij stevig gewaarborgd.