VERHALEN OM TE DELEN

We schrijven ze zelf of krijgen ze van jou


april 27, 2019

De vrouw die opstaat


Jansbeek Ekklesia Paasverhalen

Het meisje dat opstaat

December 2018, Greta Thunberg, een schuchtere Zweedse tiener, knippert in de camera, om haar boodschap voor de hele wereld uit te spreken. Het is op de World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van de rijken en machtigen.

Tijdens haar toespraak zegt ze "Volwassenen blijven zeggen dat we het de jongeren verschuldigd zijn om hoop te geven," zei ze 'Maar ik wil je hoop niet. Ik wil niet dat je hoopvol bent, ik wil dat je in paniek raakt, want ons huis staat in brand’.
 
In Augustus is ze begonnen met schoolstakingen, waarbij ze op vrijdag de lessen oversloeg e n protesteerde voor het Zweedse parlement. Ze trekt wereldwijde aandacht als ze bij de  VN-klimaatbesprekingen in Polen een vurige toespraak houdt voor wereldleiders.
 
Geïnspireerd volgen tienduizenden schoolkinderen over de hele wereld haar om serieuze actie tegen klimaatverandering te eisen. Greta eist van leiders dat ze alles doen wat nodig is om zich te houden aan het klimaatakkoord in Parijs de temperatuurstijging op aarde tot onder de twee graden Celsius te houden.
 
"Als ik zeg dat je mijn generatie en de toekomst van de toekomstige generatie hebt gestolen, denk ik dat volwassenen zich heel schuldig voelen," zegt ze. Greta erkent dat de strijd tegen klimaatverandering "de grootste en meest complexe uitdaging is die homosapiens ooit hebben gekend".
 
Maar de belangrijkste oplossing "is zo eenvoudig dat zelfs een klein kind het kan begrijpen: we moeten onze uitstoot van broeikasgassen stoppen." "Of we kiezen ervoor om door te gaan als een beschaving of we doen niet ... Er zijn geen grijze gebieden als het gaat om overleven."
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets met de Jansbeek Aktueel gratis in je mailbox. 
Elke maand op de hoogte van wat blijft en wat verandert.

Schrijf je hier in

misschien ook interessantInformatie vanuit de vergadering van de JEraad van 20 juli j.l. Breed Overleg maandag 12 september Allen, die zich betrokken voelen bij ( activiteiten)

Verder lezen


Het hardnekkige leven van vooroordelen. In  een mooie natuurfilm zag ik hoe beren zich aanpassen aan wat in hun  leefgebied aan eten

Verder lezen
>