VERHALEN OM TE DELEN

We schrijven ze zelf of krijgen ze van jou


juni 6, 2019

Tegenstem en Waakhond


Tegenstem van de Geest. 

door: Klaas Eldering. 


In een gesprekskring over mystiek hoorde ik regelmatig: “Het gaat om ons innerlijk licht, om de vlam die binnen in ons brandt”. En dat beaam ik graag. We lazen fascinerende literatuur: Franciscus van Assisi, Meister Eckehart, Rumi, het Thomas-Evangelie, teksten van de Dalai Lama over de woorden van Jezus. En we mediteerden. Tien minuten rust en stilte, daarna uitwisselen wat we beleefden. Voor mijn gesloten ogen zag ik kobaltblauwe en diep-paarse kleuren verschijnen; binnen 2-3 minuten voelde ik mijn armen, handen, benen en voeten niet meer. Alleen die adem, die in- en uitgaat. Diepe rust. Ontspanning. En toch….

Telkens borrelde er verzet in mij op; niet dat het niet goed was wat we zeiden of beleefden, nee: het was niet volledig. Na enkele maanden besefte ik het, en wist ik het: ik mis de tegenstem. Die stem tegenóver mij. Of, zoals Huub Oosterhuis het zegt: “Stem als een specht die klopt aan mijn gehoorbeen”. Het appèl dat de ander tegenover mij op mij doet (Lévinas). De profetische kritiek, die mij uitdaagt barmhartig en rechtvaardig te leven. Oproepen van actiegroepen. Noodkreet van een mens naast mij.

Pinksteren is God in ons, maar ook God tegenóver ons. De geest van de Eeuwige is niet ons schoothondje, maar een waakhond die ook tegen mijzelf tekeer kan gaan.

Bezieling, vuur,
beweging, kracht,
zijn heerschappij
breekt door de nacht.

De profetie,
het visioen,
zijn Woord staat òp
om recht te doen.

De hemel smeult,
de aarde brandt;
God jaagt zijn geest
door mensenland.

Zijn storm steekt op,
breekt elke muur,
beweging, kracht,
bezieling, vuur.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets met de Jansbeek Aktueel gratis in je mailbox. 
Elke maand op de hoogte van wat blijft en wat verandert.

Schrijf je hier in

misschien ook interessantAdvent: een uitnodiging om jezelf te ontmoeten Zondag 27 december was de eerste zondag van de Advent, de voorbereidingstijd opKerstmis. Anselm Grün heeft

Verder lezen


Het hardnekkige leven van vooroordelen. In  een mooie natuurfilm zag ik hoe beren zich aanpassen aan wat in hun  leefgebied aan eten

Verder lezen
>